Jericho - Het Vijfde Evangelie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Programma
Dag 4:  rondom Jericho

Na onze start in het Oude Testament, in Hebron bij de tombes van de aartvaders en -moeders, later de geboorteplaats van Jezus in Bethlehem, pakken we vandaag de draad op aan het begin van het openbare leven van Jezus.
Zijn doop door Johannes in de Jordaan. 
In de open lucht vieren we de Eucharistie, hernieuwen we onze doopbeloften en worden we gezegend met het water uit de Jordaan.
Jordaan, Jericho

De Synoptische Evangeliën volgend gaan we direct daarna naar de Berg van de Verzoeking.
Hier verbleef Jezus 40 dagen en nachten in de woestijn en werd Hij door de Duivel op de proef gesteld. Vanuit het klooster dat tegen de rotswand van deze berg is gebouwd, overzien we de stad Jericho. Verderop ligt de Dode Zee en daarachter Jordanië.

Na de lunch bezoeken we Qumran. Hier zijn de meeste en belangrijkste Dode Zeerollen gevonden en heeft mogelijk een Esseense gemeenschap geleefd, waartoe wellicht ook Johannes de Doper behoorde.
De Dode Zeerollen dichten voor ons een gat van 800 jaar Bijbelgeschriften. Toch hangt er ook nog steeds een zweem van geheimzinnigheid omheen. Tempelrollen, Samaritaanse geschriften, leefregels van een gemeenschap, de Koperen rol met aanwijzingen naar enorme schatten? 

Na dit educatief uitstapje, in de gloeiende hitte maar ook wonderschone natuurpracht van de woestijn, gaan we afkoelen en drijven op de Dode Zee.
Deze binnenzee is zo zout dat een mens erop blijft drijven. Een ervaring die je moét opdoen als je dit gebied bezoekt!

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu